Konceptet “One Length” fra Cobra

Konceptet hedder “OneLength” og er  helt simpelt. Alle jern har samme længde skaft. Tanken er at gøre spillet så enkelt som muligt. Opstilling og sving skal være det samme, uanset om man slår et 5-jern eller en PW. Målet er  at opnå mere stabile slag fra gang til gang. Men virker det efter hensigten? Og er det i så fald alle, der vil have gavn af at benytte “OneLength”?

 

Der er ikke mange professionelle golfspillere i verden, der har taget Cobra’s koncept med samme længde skafter til sig. Cobra satser så heller ikke lige så meget på at være sponsorer for pro’erne som f.eks. Titleist, Callaway og Taylormade gør. De har dog Rickie Fowler, Lexi Thompson og Bryson Dechambeau  som ambassadører i den absolutte verdenstop. Sidstnævnte er manden bag konceptet “OneLength”, som han selvfølgelig selv spiller med og har skabt store resultater med.

 

Da Bryson i sin tid kom på ideen om at lave et mere simpelt sæt golfjern, var rigtig mange i golfverden skeptiske overfor konceptet. Mange kunne godt følge tankegangen om at stands og sving skulle være ens uanset jerntype. Eksperter og spillere mente dog, at dynamikken i skafterne ikke længere ville fungere som ønsket. I utallige år er der blevet udviklet på skafterne således at de passede til loftet på jernet og det ønskede resultat af slaget. Jo mindre loft, der er på køllehovedet, desto mere skal skaftet hjælpe med at drive bolden op- og fremad. Ved højere loft skal et kortere skaft med anderledes fleksibilitet give mere præcision.

 

Pludselig skulle længden på skafterne være de samme som et standard 7-jern, og det krævede nytænkning af skafter og vægtfordeling i køllehoveder. Det var den udvikling Bryson Dechambeau stod i spidsen for sammen med meget dygtige folk fra Cobra. Og det lykkedes virkelig at strikke et sæt jern sammen, som i første omgang forbedrede Bryson’s spil markant. Efter at have fået sættet i bag’en skabte han pludselig rigtig mange store resultater indenfor kort tid. Det gav genlyd i hele golfverden. Både spillere og udviklere af udstyr spærrede virkelig øjnene op.

 

Nu er det så et godt stykke tid siden, at OneLength jern fra Cobra blev tilgængeligt for alle os andre golfspillere rundt om i verden. Rigtig mange af dem, der har prøvet det, har været vilde med det. Mange har virkelig set lyset med disse jern, og dem der bruger OneLength prædiker nærmest, hvor fantastisk et koncept, det er.

Den lokale PGA-Pro i Halsted Kloster- og Maribo Sø Golfklub, Thomas Greisgaard Larsen er en af dem, der virkelig har haft glæde af One-Length fra Cobra. Så meget at han omgående hævede sit i forvejen meget høje niveau markant. Da Maribo Sø Golfklubs Pro-shop forhandler Cobra, blev det muligt for mig at teste OneLength systemet af. Det gjorde jeg i forbindelse med, at jeg alligevel skulle finde mig et nyt sæt jern.

 

Testen:

 

OneLength systemet findes ikke kun i Cobras F-serie. I 2019 er den nye F9 Speedback blot en af de modeller, der tilbyder samme længde skafter på alle jernene. Jeg har selv testet et par af modellerne med traditionelle skafter. I første omgang kom jeg frem til, at F9 Speedback var det bedste valg for mig. De gav en mere borende boldflugt og 5-10 meter længere slag end mit gamle sæt.

 

Derefter blev det tid til at teste F9 i OneLength udgaven. I udgangspunktet de samme køllehoveder og skafter med samme vægt og flex som i de almindelige F9-jern. Bare med de små ændringer, Cobra og Bryson Deschamboux har lavet for at modsvare skafternes dynamik. Før testen var Thomas Greisgaard Larsen tøvende med at anbefale mig OneLength. Han mente ikke umiddelbart, at mit sving og boldtræf ville egne sig til et standard jernsæt med det nye koncept. Og han fik ret.

 

På en dag med let vind fik jeg slået en del bolde med begge slags jern. Det blev virkelig en aha-oplevelse for mig. Jeg kan sagtens forstå ideen med de ens skaftlængder. Det føltes rart at stå på samme måde hver eneste gang uanset om det var et 5-jern eller 9-jern, jeg slog med. Okay, det var da lidt specielt at få et så kort 5-jern i hånden. Det føltes i hvert fald mere unaturligt end at få et ret langt 9-jern i hånden.

 

Når man har spillet med traditionelle jern i 15 år, skal man selvfølgelig lige vænne sig til de ens skafter, men som sagt føltes det fint. Og jeg slog da også rigtig gode slag med både 5-jern og 9-jern. Jeg fik rigeligt med højde og længde slag slået med 5-jernet trods det kortere skaft.

Det var ved slagene med 9-jernet, at det stod klart for os begge, at F9 OneLength ikke er godt til mig. Jeg slog simpelthen for langt pga. det længere skaft.

Med mit traditionelle F9 sæt slår jeg 5-jernet ca. 175 meter. Med OneLength slog jeg ca. 170. Med mit eget 9-jern slår jeg ca. 130 meter. Til gengæld slog jeg 9-jernet i OneLength ca. 140 meter.

Med det traditionelle F9 sæt skal jeg altså fordele de 5 jern på et interval på 45 meter. Der vil altså være ca. 11 meters forskel fra jern til jern. Med F9 OneLength var intervallet kun 30 meter, hvilket svarer til en forskel mellem jernene på ca. 8 meter. Forskellen mellem de forskellige jern blev altså væsentligt mindre. Hele 25% i runde tal.

På den måde kan man sige, at OneLength blev lidt for ensartet til mig. Personligt vil jeg gerne kunne dække en større distance/interval. Jeg kan selvfølgelig ikke være utilfreds med længden på slag slået med 9-jernet i OneLength. Hvem vil ikke gerne kunne lægge 10 meter på sin længde? Problemet er bare, at jeg ikke rykkede længden tilsvarende i den anden ende. Havde jeg slået tilsvarende længere med 5-jernet i OneLength, altså 185 i stedet for 175 med mit almindelige 5-jern, ville jeg ikke være så utilfreds.

 

Der er så også et andet problem ved OneLength systemet. De længere skafter i 8- og 9-jernet kombineret med min svingteknik og måde at træffe bolden på, skabte for meget spind i bolden. Det skaber opdrift og dermed opnås en højere boldflugt. I stille vejr er det ikke umiddelbart en hindring for at slå langt, og i medvind kan det nærmest være en fordel at bolden kommer godt op i vinden.

Derimod vil bolden bare stige direkte op i en modvind og dermed blive bremset alt for meget. På en runde med meget vind vil forskellen på længden af slag slået i medvind og i modvind blive meget større end med et traditionelt sæt. Hvor en bestemt vind normalt ville give en forskel på 1 kølle, om det var i med eller modvind, ville OneLength måske give 2 eller 3 køllers forskel. Det ville blive alt for svært at styre længden på slagene med OneLength. Vind ville komme til at spille for stor en rolle.

 

Konklusion – eller manglen på samme:

 

Når man skal drage en konklusion i forhold til, om OneLength systemet er godt eller skidt, er man nød til at nuancere tingene en hel del. Nu har jeg som sagt testet den model, der hedder F9. Andre modeller kan give anderledes resultater, fordi køllehovederne er bygget på en anden måde. På samme måde har flex og vægten på skafterne rigtig stor betydning. I forhold til min egen lille test af F9 må konklusionen være, at OneLength konceptet ikke er uden problemer. Det kan virke fantastisk for nogen og være en dårlig idé for andre.

Ja, man kan opleve, at ens spil bliver mere stabilitet, fordi man kan benytte samme opstilling med alle jernene. Der bliver mindre for hjernen at skulle forholde sig til. De kortere skafter på jern 4, 5 og 6 vil alt andet lige give mere stabilitet for de fleste. De vil dog også typisk tage lidt af længden på slaget. Til gengæld vil de længere skafter give noget mere dynamik til slag slået med 8 og 9-jern. For dem der i forvejen får masser af spin i bolden med de korte jern, vil dynamikken skabe så meget ekstra spin, at bolden vil være for påvirkelig især i modvind.

For spillere der ønsker hjælp til stabilitet vil lidt kortere slag med 5- og 6-jern være et okay bytte for mere stabilitet. Dem der normalt ikke opnår så meget spin i bolden, vil sandsynligvis ikke opleve den ekstra spin med OneLength som et væsentligt problem. For spillere der i forvejen slår okay stabilt, vil lidt kortere slag med 5 og 6 jernet i kombination med lavere interval og manglende længdekontrol med 8 og 9-jern i vind, være for stor en pris at betale for lidt ekstra stabilitet.

 

Jeg mener, at OneLength gør sig dårligt som standardsæt for de fleste habile spillere. Når dygtige amatørspillere og en professionel spiller som Bryson Dechambeau oplever, at OneLength konceptet løfter deres niveau betragteligt, må det primært skyldes, at deres sæt er specielt udviklet til dem.

PGA-Pro Thomas Greisgaard Larsen er som nævnt svært glad for sit OneLength jern-sæt. Det var dog ikke ubetinget kærlighed ved første slag. Han oplevede samme problemer som mig, da han fik sit første jernsæt i OneLength. Også selvom han havde valgt en anden model køllehoveder og nogle specielle skafter, der skulle passe rigtig godt til ham. Han endte med at få lavet en slags kombineret sæt. 5- og 6-jern blev lavet på en måde, så han ikke mistede længde. 8- og 9-jern blev lavet sådan, at han ikke opnåede for meget ekstra længde og for meget spin i bolden. Han valgte desuden PW fra og erstattede den med en tilsvarende fra Cobra’s wedge-serie.

Det samme gør sig med garanti gældende for Bryson Dechambeau. Hans sving er med garanti gennemanalyseret ned til mindste detalje på samtlige målbare parametre. Herefter er køllehoveder og skafter blevet specielfremstillet, så flex, materiale, vægtfordeling, loft, grooves osv. modsvarer de problematikker, OneLength normalt vil medføre.

 

For mig er konklusionen på hele den her snak om OneLength, at “Det kommer helt an på…”! Der er med andre ord ikke nogen egentlig “godt” eller “dårligt” konklusion. Hverken generelt eller for mig personligt. Enhver der overvejer at købe nyt jernsæt bør prøve et sæt OneLength fra Cobra. Det bør gøres under kyndig vejledning fra en PGA-Pro, og gerne med brug af noget måleudstyr. Herefter bør man prøve et tilsvarende, traditionelt sæt. Kun på den måde får man det fulde overblik over gevinster og kompromisser.

Konceptet er som sådan super godt, og jeg kunne da også godt tænke mig et sæt OneLength fra Cobra. Hvis altså Cobra tilbød at gennemanalysere mit sving og bygge mig et sæt, hvor der var taget højde for alle tænkelige kompromisser! Det har jeg desværre bare ikke råd til 😉

 

/L.K.S.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

©2019 L.K.S. Golf

Log in with your credentials

Forgot your details?